fbpx Skip to main content

Een digitale acceleratie met KPD Tendering

Verbeter bouwrendementen

In de dynamische wereld van de bouwsector is het maximaliseren van rendementen cruciaal voor succes. Een van de meest impactvolle factoren die het rendement kunnen beïnvloeden, is de nauwkeurigheid en efficiëntie van bouwcalculaties. In dit artikel duiken we dieper in op hoe KPD’s geavanceerde ERP-oplossing bedrijven in de bouwsector helpt om hun rendementen te optimaliseren door middel van slimme calculatie.

Vrijblijvend adviesTendering
Rendement van KPD Tendering

Enkele begrippen

Binnen een post of operatie moet voor elk middel worden aangegeven hoeveel eenheden van dat middel nodig zijn voor één eenheid van de samenstellende post of operatie. Dit noemen we de norm. Er zijn 4 verschillende normtypes.

Norm (N)

Norm is het meest gebruikte normtype. Dit zegt hoeveel van het onderliggende middel nodig is voor één eenheid van de samenstellende post of operatie.

Een norm kan bestaan uit een getal maar kan eveneens een berekening bevatten.

Voorbeeld:

 • 106 snelbouwblokken 29/19/14 per m² muur. (berekening: 1m²/0,3m/0,2m)
 • 13,33 m² bekisting per m³ betonkolom 30/30. (berekening: omtrek / oppervlakte)

Productie (P)

Productie is het omgekeerde van de norm. Soms is het eenvoudiger of duidelijker om aan te geven hoeveel eenheden van de samenstellende post of operatie kunnen worden geproduceerd met één eenheid van het onderliggende middel.

Net zoals een norm kan ook een productie een berekening bevatten.

Voorbeeld:

 • Een metser kan 1,5 m² muur metsen per uur (norm = 0,67 u/m²)
 • Een bekister zet 3 kolombekistingen per dag (norm = 0,33 dagen/stuk)

Constante waarde (C)

Soms is de hoeveelheid die van een bepaald middel nodig is onafhankelijk van de uitgevoerde hoeveelheid van de samenstellende post of operatie. Dan kan er met een constante waarde gewerkt worden.

Voorbeeld:

Voor het storten van een betonvloer met betonpomp moet er 1 keer de forfaitaire kost voor aan- en afvoer van de betonpomp geteld worden, ongeacht het aantal m³ te storten beton.

Rendement (R)

Bij een rendement wordt vertrokken van wat er op een eenheid van tijd (uur/dag) kan worden gerealiseerd en vervolgens gekeken naar welke middelen er nodig zijn voor deze eenheid van tijd. Om tot de norm te komen moet je elk van de samenstellende delen (hoeveelheid middel per dag) delen door het rendement.

 

Voorbeeld:

 • Een metsersploeg realiseert 20 m² gevelmetselwerk per dag. Deze metsersploeg is samengesteld uit een ploegbaas (8u/dag) en 2 arbeiders metselwerk (2 x 8u/dag).
  Het rendement wordt dus:

  • Ploegbaas: 8u/dag delen door 20m²/dag = 0,4 u /m²
  • Arbeiders: 2x8u/dag delen door 20m²/dag = 0,8 u /m²
Kenmerken calculatie

Bouwcalculaties in de cloud

KPD begrijpt de markt van de bouw en biedt alles voor elk type calculatie. Met KPD Tendering geniet je van:

 • Samenwerking tussen teamleden, ongeacht locatie
 • Koppel de hoeveelheden met rekenbladen en Excel-opmetingen of haal ze op uit het BIM-model
 • Schaalbaarheid voor groeiende behoeften
 • Flexibiliteit bij veranderende werklast
Alle kenmerken

Het belang van nauwkeurige bouwcalculaties

In de bouwsector zijn calculaties de ruggengraat van elk project. Ze vormen de basis voor budgettering, kostenramingen en uiteindelijke winstprognoses. Een kleine fout in een calculatie kan grote gevolgen hebben, variërend van budgetoverschrijdingen tot vertragingen in projectoplevering. Daarom is het essentieel om te investeren in een calculatiemodule die betrouwbaar, nauwkeurig en efficiënt is.

KPD’s innovatieve calculatiemodule

Er werd een geavanceerde calculatiemodule ontwikkeld die specifiek is ontworpen om specifieke uitdagingen in de bouwsector aan te pakken. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en een intuïtieve gebruikersinterface, stelt KPD’s calculatiemodule bedrijven in staat om snel en nauwkeurig calculaties uit te voeren voor elk aspect van hun projecten.

Optimalisatie van bouwrendementen met KPD

Door te vertrouwen op KPD’s calculatiemodule kunnen bouwbedrijven aanzienlijke verbeteringen realiseren in hun rendementen. De nauwkeurigheid van de calculaties zorgt ervoor dat budgetten realistisch worden vastgesteld en dat er geen verrassingen zijn tijdens de uitvoering van het project. Bovendien stelt de efficiëntie van de calculatiemodule bedrijven in staat om kostbare tijd te besparen, wat resulteert in een snellere projectoplevering en hogere klanttevredenheid.

In een competitieve markt waarin elk voordeel telt, is het optimaliseren van bouwrendementen van vitaal belang voor het succes van een bedrijf. Met KPD’s innovatieve calculatiemodule kunnen bouwbedrijven hun concurrentiepositie versterken door nauwkeurige calculaties uit te voeren en projecten efficiënter te beheren. Ontdek vandaag nog hoe KPD jouw bedrijf kan helpen om betere rendementen te behalen in de bouwsector.

Download

Webinar Tendering

On demand

Pieter Heymans, Product owner van Tendering, geeft je graag impactvolle inzichten waardoor je deze module optimaal kunt benutten.

Kom meer te weten over de belangrijkste eigenschappen van de calculatiesoftware zoals:

 • Hoe flexibel is de module Tendering?
 • Hoe importeer je een meetstaat?
 • Hoe kun je sneller calculeren?
 • Hoe koppel je een BIM-model?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Neem een duik in een nieuwe manier van werken.

We denken dat je het leuk gaat vinden.

Neem contact op

Een compleet ecosysteem.

Verlies geen tijd aan het zoeken van informatie. Alle
werkinstrumenten heb je in handbereik, in één platform.

Bekijk onze integraties

Meer weten?

Maak kennis met onze module tijdens een demo.
We tonen het je graag!

Vraag jouw demo aan