fbpx Skip to main content

Peppol & KPD

Verhoogde kostenaftrek van 120% voor E-facturatie met Peppol

Ben je klaar om jouw bouwbedrijf te digitaliseren en tegelijkertijd te profiteren van fiscale voordelen? Vanaf 1 januari 2024 biedt de Belgische overheid een verhoogde kostenaftrek van 120% voor uitgaven gerelateerd aan e-facturatiesoftware en advieskosten voor gestructureerde elektronische facturatie via het Peppol-netwerk. KPD staat klaar om je te helpen met deze transitie.

We verkorten de brug naar het nieuwe digitale tijdperk. Gebruik E-invoice en ontvang tot 5.000 inkomende en uitgaande facturen volledig gratis via Peppol. Meer weten? Klik op ‘Vrijblijvend advies’.

Vrijblijvend adviesPeppol & e-invoice

Op welke diensten is er een verhoogde kostenaftrek?

De Belgische regering heeft een nieuwe maatregel ingevoerd om bedrijven, en dus ook bouwbedrijven, te helpen bij hun digitalisering. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027 kunt profiteren van een verhoogde kostenaftrek voor bepaalde diensten. We gaan hier verder op in. De verhoogde kostenaftrek geldt voor:

 • Abonnementskosten: Voor het gebruik van e-facturatiesoftware.
 • Advieskosten: Voor consultancy en begeleiding bij de implementatie van e-facturatie.
  Let op dat deze aftrek niet van toepassing is op afschrijvingen van aangekochte software​.

Voor wie is er een verhoogde kostenaftrek?

 • Kleine vennootschappen en eenmanszaken: Je kunt genieten van een kostenaftrek van 120% in de inkomstenbelasting voor gestructureerde elektronische facturatie.
 • Grotere bedrijven: Voor grotere bouwbedrijven geldt een investeringsaftrek, wat specifiek gericht is op digitale investeringen.

Wat is het verschil tussen een kostenaftrek en een investering?

 • Kostenaftrek: Dit is direct gerelateerd aan de kosten van elektronische facturatie en geldt enkel voor kleine ondernemingen.
 • Investeringsaftrek: Dit is bedoeld voor grotere bedrijven en betreft investeringen die over drie jaar worden afgeschreven. Dit kan betrekking hebben op bedrijfsmiddelen die de productiviteit en groei bevorderen. Vanaf aanslagjaar 2025 geldt een verhoogde investeringsaftrek van 20% voor digitale investeringen, waaronder software voor e-facturatie.

Voor investeringen, die worden afgeschreven op 3 jaar, is er de investeringsaftrek voor digitale investeringen (zie Investeringsaftrek). De maatregel van de investeringsaftrek richt zich specifiek op grotere bedrijven. Dit zijn bedrijven die voldoen aan bepaalde criteria, zoals een minimale jaaromzet, een bepaald aantal werknemers, of een specifieke balansgrootte. De exacte definitie van ‘Grotere bedrijven’ kan variëren, maar doorgaans betreft het bedrijven die een aanzienlijke economische impact hebben en substantiële investeringen kunnen doen.

Voorwaarden en beperkingen

Alle rechtstreekse kosten met betrekking tot de voorbereiding om te voldoen aan de elektronische factureringsverplichtingen komen in aanmerking met de verhoogde kostenaftrek. Ben je een groot bedrijf of zoek je een investering? Dan kom je niet in aanmerking voor de kostenaftrek, maar profiteer je van een verhoogde investeringsaftrek van 20%.

Om in aanmerking te komen voor de verhoogde investeringsaftrek moeten bedrijven aan verschillende voorwaarden voldoen:

 • Soort investering: De investeringen moeten betrekking hebben op bedrijfsmiddelen die direct bijdragen aan de productiviteit en groei van het bedrijf.
 • Tijdstip van investering: Alleen investeringen die plaatsvinden tussen het begin van het aanslagjaar 2025 en het einde van het aanslagjaar 2028 komen in aanmerking.
 • Documentatie: Bedrijven moeten gedetailleerde documentatie bijhouden van hun investeringen om de aftrek te kunnen rechtvaardigen bij de belastingdienst.

Dit fiscaal voordeel staat los van de bestaande verhoogde investeringsaftrek (zie Investeringsaftrek) die betrekking heeft op de aankoop van materiële vaste activa.

Doel en verwachte impact

Het doel van deze maatregel is tweeledig:

 • Economische stimulans: Door bedrijven te stimuleren meer te investeren, hoopt de regering de economische groei te bevorderen. Investeringen in nieuwe technologieën en infrastructuur kunnen leiden tot hogere productiviteit en concurrentievermogen.
 • Werkgelegenheid: Meer investeringen kunnen ook resulteren in meer banen, omdat bedrijven mogelijk meer personeel nodig hebben om de nieuwe middelen en technologieën te benutten.

Praktische overwegingen

Bedrijven die willen profiteren van de verhoogde investeringsaftrek moeten tijdig hun investeringsplannen evalueren en indien nodig aanpassen om te voldoen aan de gestelde voorwaarden. Om van de verhoogde kostenaftrek te genieten begin je ook best tijdig aan een gedegen onderzoek. Het is ook raadzaam om met een consultant te overleggen om ervoor te zorgen dat alle investeringen correct worden gedocumenteerd en geclaimd.

Conclusie

De verhoogde investeringsaftrek voor grotere bedrijven is een belangrijke maatregel van de Belgische regering om investeringen te stimuleren en de economische groei te bevorderen. Deze maatregel, geldig van aanslagjaar 2025 tot en met aanslagjaar 2028, biedt een significante fiscale stimulans voor bedrijven om te investeren in hun toekomstige groei en ontwikkeling.

Lees het volledig artikel op myMINFYN (nieuw Art. 64ter, lid1,1° WIB92).
Voor investeringen, die worden afgeschreven op 3 jaar is er daarnaast de investeringsaftrek voor digitale investeringen (zie Investeringsaftrek)

Bron: Subsidiedatabank van Vlaio

Waarom kiezen voor KPD?

Bij KPD begrijpen we de unieke behoeften van de bouwsector. Onze softwareoplossingen zijn ontworpen om jouw bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te optimaliseren. Met onze e-facturatiesoftware kun je eenvoudig voldoen aan de verplichtingen van gestructureerde elektronische facturatie via het Peppol-netwerk.

Onze diensten omvatten:

 • Implementatie: Naadloze integratie van e-facturatie in jouw bestaande systemen.
 • Consultancy: Deskundig advies en begeleiding bij de overgang naar e-facturatie.
 • Training: Opleiding van jouw medewerkers om optimaal gebruik te maken van onze software.

Voordelen van E-facturatie met KPD

 • Efficiëntie: Snellere verwerking van facturen vermindert administratieve lasten.
 • Kostenbesparing: Geniet van een efficiënte factureringsflow door gestructureerde software.
 • Nauwkeurigheid: Vermindert de kans op fouten en verbetert de nauwkeurigheid van gegevens.
 • Compliance: Voldoe aan de wettelijke verplichtingen voor e-facturatie die vanaf 1 januari 2026 van kracht worden​.
 • Ervaren: Snelle onboarding door ervaren consultants en specifieke kennis over de bouwsector.

Een compleet ecosysteem.

Verlies geen tijd aan het zoeken van informatie. Alle
werkinstrumenten heb je in handbereik, in één platform.

Bekijk onze integraties

Meer weten?

Maak kennis met onze module tijdens een demo.
We tonen het je graag!

Meer weten