fbpx Skip to main content

Een compleet ecosysteem voor de werf van de eeuw

De Oosterweelverbinding is een belangrijk infrastructuurproject in de regio Antwerpen dat gericht is op het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de verkeersdruk. Naast deze verbeteringen heeft het project ook een belangrijke impact op het milieu en de natuurlijke omgeving van de regio. De duurzame en functionele verbindingen voor alle soorten weggebruikers worden uitgevoerd door verschillende tijdelijke maatschappen. De bouwheer, Lantis, zorgt ervoor dat de grootste werf van de eeuw in goede banen wordt geleid. KPD is de digitale accelerator die deze tijdelijke maatschappen ondersteunt door het implementeren van constructieve bouwsoftware. Lees het bijgevoegde artikel.

 

KPD ecosysteem voor tijdelijke maatschappen

Een mooie mix tussen kennis en krachtige software

‘De combinatie van softwarekennis in de bouwsector en de totaliteit van het ecosysteem was doorslaggevend om voor KPD te kiezen’. Philippe Maertens, werkzaam bij Artes Group, heeft een rol binnen o.a. TM ‘Rinkoniên Linkeroever’ en is vanaf de start erg betrokken bij de implementatie van het KPD ERP-systeem. Bedrijven binnen de tijdelijke maatschappen, zoals de Artes Group, maken al jarenlang gebruik van de software van KPD. In deze blog kom je meer te weten over het gebruik van bouwsoftware binnen een complex project zoals de Oosterweelverbinding.

Een duurzame samenwerking

De jarenlange ervaring van KPD en de kennis van de bouwsector maakt dat de software ontworpen is om complexe projecten, zoals de Oosterweelverbinding, nauwkeurig te kunnen opvolgen en beheren. Als eerste werd het ecosysteem geïmplementeerd om het ‘Project knooppunt Linkeroever’ te ondersteunen. Door het succes van de implementatie van de software bij Linkeroever, hebben steeds meer tijdelijke maatschappen gebruik gemaakt van de krachtige oplossingen van KPD. De betrokken tijdelijke maatschappen vertrouwen op KPD’s softwareoplossingen om efficiënt en gestructureerd te kunnen werken gedurende de gehele levenscyclus van het bouwproject. De verschillende modules van KPD zijn inmiddels geïmplementeerd in elke tijdelijke maatschap van de Oosterweelverbinding.

Verschillende deelnemende bedrijven binnen de diverse tijdelijke maatschappen zijn al jaren klant van KPD. ‘Dankzij de samenwerking met KPD is er een minder grote leercurve’, benadrukt Philippe. Dit was één van de doorslaggevende factoren om te kiezen voor het KPD ecosysteem. Momenteel maken meer dan 150 Oosterweel-medewerkers dagelijks gebruik van de verschillende softwaremodules. KPD biedt trainingen aan om ervoor te zorgen dat iedereen de software efficiënt gebruikt.

Eén samenwerkingsplatform vanaf de start

In een tijdelijke maatschap is het essentieel om alle betrokken partijen op één lijn te krijgen en te houden. Hiervoor is een samenwerkingsplatform nodig dat door iedereen kan worden gebruikt.

Het samenwerkingsplatform van KPD bevat 6 krachtige modules en optionele add-ons. We startten de implementatie met de module voor projectmanagement, genaamd KPD Project. Deze toepassing maakt werfinformatie toegankelijker dan ooit door input en documentcreatie te vereenvoudigen, werfinformatie te centraliseren en deze beschikbaar te maken voor alle betrokken partijen. Documenten invullen, offertes vergelijken en taken delegeren verlopen allemaal efficiënt en moeiteloos met Project.

Vervolgens werden People, Timesheet App, E-invoice (digitale facturatie) en E-signature (digitale handtekeningen) geïmplementeerd. Het beheer van human resources, tijdsregistratie en facturatie werd hierdoor vereenvoudigd.

Het KPD ecosysteem

Waar bouwondernemingen vaak met meerdere systemen werken, heeft KPD alles geïntegreerd in één ecosysteem. De vele mogelijkheden maakt dat het ecosysteem van KPD tot de meest complete systemen op de markt voor bouwsoftware behoort. De verschillende modules, add-ons en features zijn naadloos op elkaar afgestemd en bieden de gebruikers een volledig overzicht van hun projecten.

Real-time inzicht met KPD

Het KPD-systeem bevat gegevens over de werkbegroting, de voortgang van de werf, de toegestane budgetten en geeft de mensen van cost controlling de juiste gegevens om de werkelijke kosten tegen de vrijgegeven budgetten af te zetten. De werkelijke kosten bestaan uit gepresteerde uren, de facturen van onderaannemers, de facturen van bouwmaterialen en het gebruikte materieel.

Dankzij de dynamische periodieke rapportage in een Business Intelligence (BI)-module kunnen deze gegevens snel en gemakkelijk geanalyseerd worden. De krachtige combinatie van de KPD software met BI stelt controllers in staat om de uitgaven en budgetten nauwkeurig bij te houden en tijdig inzicht te krijgen in eventuele afwijkingen. Nog tijdens de uitvoering van de verschillende fases van de werf. Dit geeft de mogelijkheid om snel in te grijpen en de nodige maatregelen te nemen om het project weer op koers te krijgen.

Over de Oosterweelverbinding

De Oosterweelverbinding is een integraal onderdeel van ‘De Grote Verbinding’, het toekomstproject van de Vlaamse overheid. Het doel is om een stad en regio te creëren waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en te bezoeken. Met de bouw van Oosterweel wordt de Antwerpse Ring volledig gesloten en wordt er veiligere infrastructuur gecreëerd die bijdraagt aan een leefbaardere omgeving voor iedereen. Bovendien zal de vrijgekomen ruimte boven de overkapping van de Ring worden benut om wijken met elkaar te verbinden en te voorzien van meer groen en schonere lucht.

De tijdelijke maatschappen van de Oosterweelverbinding is een samenwerkingsverband tussen verschillende bouwbedrijven die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de bouw van het project. We lichten de tijdelijke maatschappen uit:

Rinkoniên Linkeroever
Rinkoniên realiseert de bouw van de Oosterweelverbinding op Linkeroever en in Zwijndrecht. Het consortium bestaat uit de Belgische bedrijven Artes Group, CIT Blaton, Stadsbader en het Nederlandse bouwbedrijf Mobilis.
TM COTU
TM COTU staat voor Tijdelijke Maatschap Combinatie Oosterweeltunnel. Het consortium neemt de bouw van de Scheldetunnel en het bijhorende bouwdok in Zeebrugge op zich. De groep bestaat uit de Belgische bouwgroepen BESIX, DEME, Stadsbader Contractors en Jan De Nul.
Rinkoniên Rechteroever
De bouw van de Oosterweelknoop is in handen van Rinkoniên Rechteroever. Dat zijn dezelfde bedrijven als voor Linkeroever en Zwijndrecht, maar dan aangevuld met het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis.
TM ROCO
ROCO werkt aan de bouw van de verdiepte Ring en de kanaaltunnels op rechteroever. Het is een afkorting die staat voor Respect, Oplossingsgericht, Connectie, Onderscheidend. ROCO is een vereniging van de Belgische bouwgroepen BESIX, Cordeel, DEME, Denys, Franki Construct, Jan De Nul, Van Laere en Willemen Infra.

Door een gestructureerde samenwerking wordt Antwerpen verlost van de files en verbeterd de levenskwaliteit in de hele Antwerpse regio. Het doel? Vlotter verkeer, veiligere wegen en een leefbaardere regio. Het project loopt tot minstens 2030 en de kosten worden geraamd op zo’n 4,5 miljard euro. Meer info: www.oosterweelverbinding.be

Terug naar klanten