fbpx Skip to main content

KPD Tendering

Calculeren in calculatiesoftware vs. Excel

In de wereld van de bouw en calculaties staan twee krachtige instrumenten centraal: calculatiesoftware en Excel. Beide delen dezelfde basisvragen: Wat heb ik nodig? Hoeveel heb ik nodig? Hoeveel kost het per stuk? Deze vragen vormen de kern van elk calculatieproces, zowel in calculatiesoftware zoals KPD Tendering als in Excel. Ontdek de verschillen tussen calculeren in calculatiesoftware en Excel.

Vrijblijvend adviesTendering
Calculeren in Excel of in calculatiesoftware?

De basis: Calculeren in calculatiesoftware en Excel

Het startpunt is identiek in beide gevallen. Zowel in Excel als in KPD Tendering begin je met het identificeren van wat je nodig hebt, je bepaalt de hoeveelheid en je berekent de kosten per eenheid. In Excel zou je wellicht formules en tabellen gebruiken om deze informatie te organiseren. In calculatiesoftware zoals KPD Tendering wordt dit proces gestructureerd aangepakt. Per post maak je een lijst van de benodigde middelen, geef je via normtype en normformule aan hoeveel je nodig hebt, en zorg je ervoor dat elk middel een eenheidskost heeft.

Functionaliteiten in calculatiesoftware: aanvullingen op de basis

De extra functionaliteiten in calculatiesoftware dienen twee hoofddoelen: het besparen van tijd en het optimaliseren van de hoofdtaak, namelijk calculeren. Hier zijn enkele opvallende functionaliteiten:

  • Bibliotheken: Calculatiesoftware maakt gebruik van bibliotheken om gegevens op te slaan en te hergebruiken. Hierdoor hoef je niet telkens opnieuw dezelfde informatie in te voeren. Het versnelt het calculatieproces en minimaliseert fouten.
  • Efficiënte Excel-import: Met calculatiesoftware zoals KPD Tendering kun je eenvoudig gegevens importeren vanuit Excel. Dit elimineert de noodzaak om de volledige meetstaat handmatig over te typen, wat niet alleen tijd bespaart maar ook de kans op fouten verkleint.
  • Autocalculatie op basis van typemeetstaat: KPD Tendering maakt gebruik van autocalculatie op basis van een typemeetstaat. Hierdoor hoef je vaak terugkerende werken niet steeds opnieuw te calculeren, maar kun je eerdere werkzaamheden op een eenvoudige manier hergebruiken.
  • Opzoekingenscherm: KPD Tendering biedt een opzoekingenscherm waarmee je snel specifieke informatie kunt vinden. Dit verbetert de efficiëntie van het zoeken naar gegevens in vergelijking met het handmatig doorzoeken van Excel-bestanden.
  • Referentieposten: Door gebruik te maken van referentieposten kun je eerdere projecten als basis gebruiken voor nieuwe calculaties. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor consistentie in je calculatieprocessen.
  • BIM-functionaliteit: Vooruitstrevende calculatiesoftware, zoals KPD Tendering, integreert BIM-functionaliteit. Hiermee kun je snel hoeveelheden uit het BIM-model in je meetstaat krijgen, waardoor de nauwkeurigheid van je calculaties wordt verbeterd.
  • Data management: Voor Excel-calculaties wordt meestal gewerkt in een afzonderlijk bestand per calculatie. Dat maakt het moeilijk om overzichten te creëren of aan gegevensanalyse te doen. In calculatiesoftware wordt de data van alle calculaties collectief opgeslagen in één databank, wat talloze voordelen biedt.
  • Controle op fouten: Excel-formules zijn heel gevoelig aan fouten. Een formule die per ongeluk gewist wordt, een verwijzing die verkeerd ligt of getallen die net buiten het bereik van een formule vallen kunnen zorgen voor grote fouten in het eindtotaal. In calculatiesoftware zijn de ingave en formules vastgelegd en zijn talloze validaties ingebouwd om te garanderen dat alle totalen kloppen.
  • Schaalbaarheid: Een Excel-bestand is bruikbaar calculaties met beperkte omvang. Bij meetstaten van enkele (tien)duizenden lijnen zal het bestand snel onoverzichtelijk worden en mogelijk zelfs crashen. Calculatiesoftware als KPD Tendering is gedimensioneerd zowel kleine als heel grote calculaties vlot aan te kunnen.

Samengevat: ‘Het beste van beide werelden’

Hoewel Excel een krachtige tool blijft voor bepaalde toepassingen, biedt calculatiesoftware zoals KPD Tendering duidelijke voordelen voor professionals in de bouwsector. De gestructureerde aanpak, gecombineerd met tijdbesparende en efficiëntieverhogende functionaliteiten, maakt calculatiesoftware een onmisbaar instrument voor moderne bouwprojecten. Het is niet zozeer een kwestie van kiezen tussen Excel en calculatiesoftware, maar eerder van het beste van beide werelden benutten om tot de meest optimale calculaties te komen.

Een compleet ecosysteem.

Verlies geen tijd aan het zoeken van informatie. Alle
werkinstrumenten heb je in handbereik, in één platform.

Bekijk onze integraties

Meer weten?

Maak kennis met onze module tijdens een demo.
We tonen het je graag!

Vraag jouw demo aan