fbpx Skip to main content

BIM in Tendering

Calculeren met BIM

In de dynamische wereld van de bouwsector is het gebruik van Building Information Modeling (BIM) in combinatie met geavanceerde bouwsoftware een game-changer geworden. In dit artikel duiken we dieper in op het proces van calculeren met BIM in bouwsoftware en werpen we een blik op wat een IFC viewer is en hoe je dit krachtige hulpmiddel kunt benutten.

Vrijblijvend adviesTendering
Consultant KPD over calculeren

Calculeren met BIM in KPD Tendering

BIM heeft het calculatieproces in de bouwsector getransformeerd door een geïntegreerde benadering van projectmanagement te bieden. Het stelt professionals in staat om nauwkeurige kostenramingen te genereren op basis van gedetailleerde 3D-modellen.

Calculeren met BIM: enkele begrippen

Hier zijn enkele stappen om het calculeren met BIM in bouwsoftware te begrijpen en te implementeren:

  • Modelcreatie: Het begint allemaal met het creëren van een BIM-model van het bouwproject. Dit model omvat niet alleen de geometrische aspecten van het gebouw, maar ook informatie over materialen, kosten, planning en meer.
  • Data-Integratie: Bouwsoftware die compatibel is met BIM maakt het mogelijk om verschillende soorten gegevens te integreren in het model. Dit omvat bijvoorbeeld kosteninformatie, leveranciersprijzen en arbeidskosten. KPD Tendering maakt het mogelijk om een BIM-bestand in te laden.
  • Kwantificering: Met het BIM-model kunnen professionals nauwkeurige hoeveelheden van materialen en arbeid kwantificeren. Dit gebeurt automatisch op basis van de gegevens in het model, wat handmatige fouten minimaliseert.
  • Kostenramingen: Zodra de hoeveelheden zijn vastgesteld, kan de bouwsoftware deze gebruiken om gedetailleerde kostenramingen te genereren. Dit omvat niet alleen de kosten van materialen, maar ook arbeidskosten en indirecte kosten.
  • Scenario-analyse: BIM stelt gebruikers in staat om verschillende scenario’s te analyseren en de impact op de kosten te evalueren. Dit helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen tijdens het ontwerp- en bouwproces.
  • Real-time updates: Een van de grote voordelen van het werken met BIM is de mogelijkheid van real-time updates. Wijzigingen in het ontwerp resulteren automatisch in bijgewerkte kostenramingen, waardoor de projectmanagers altijd beschikken over de meest actuele informatie.

IFC Viewer

Wat is een IFC Viewer?

IFC staat voor Industry Foundation Classes, een open bestandsformaat dat speciaal is ontwikkeld voor het uitwisselen van BIM-gegevens tussen verschillende softwaretoepassingen. Een IFC viewer is een softwaretool waarmee je deze bestanden kunt openen en bekijken.

IFC Viewer in KPD Tendering

In KPD Tendering is een IFC-viewer geïntegreerd, waarmee je toegang hebt tot Industry Foundation Classes (IFC) bestanden. In tegenstelling tot het gebruik van een plug-in voor specifieke software, heeft KPD Tendering een eigen ingebouwde IFC viewer. Dit betekent dat er geen aparte viewer nodig is, zoals bijvoorbeeld het geval is bij Revit met een plug-in.

Met de functionaliteiten van de IFC viewer kun je door het BIM-model navigeren. Je kunt inzoomen, het model draaien en verschillende elementen inspecteren. Daarnaast biedt de krachtige IFC viewer de mogelijkheid om niet alleen het visuele aspect van het model te bekijken, maar ook specifieke gegevens en informatie over elk element te inspecteren.

Door objecten van het BIM-model te linken met de meetstaat kunnen we hoeveelheden automatisch binnentrekken. De gegevens van het model kunnen we automatisch laten opvullen wanneer we met een standaardmeetstaat werken of we controleren de gegevens. Dit verbetert de samenwerking en communicatie in projecten.

Samengevat

‘Het integreren van BIM in bouwsoftware voor calculaties biedt ongekende nauwkeurigheid en efficiëntie’. Daarnaast opent het gebruik van IFC viewer de deur naar naadloze samenwerking in de bouwsector door het uitwisselen van BIM-gegevens tussen verschillende softwareplatforms mogelijk te maken. Door deze geavanceerde tools te omarmen, kunnen bouwprofessionals de weg effenen voor succesvolle en kosteneffectieve projecten in het moderne bouwlandschap.

Een compleet ecosysteem.

Verlies geen tijd aan het zoeken van informatie. Alle
werkinstrumenten heb je in handbereik, in één platform.

Bekijk onze integraties

Meer weten?

Maak kennis met onze module tijdens een demo.
We tonen het je graag!

Vraag jouw demo aan