fbpx Skip to main content

Kwalitatief materieelbeheer

Grip op het materieel

In de wereld van bouwprojecten is kwalitatief materieelbeheer een cruciale factor voor succes. Het efficiënt beheren van materieel speelt een essentiële rol bij het waarborgen van de bouwkwaliteit, het minimaliseren van verspilling en het voldoen aan de projectdeadlines. Traditioneel werd materieelbeheer handmatig uitgevoerd, wat vaak leidde tot fouten, vertragingen en een gebrek aan transparantie. Met KPD Logistics en verschillende add-ons zoals Logistics App, Inspections App & Requirements App kunnen bouwbedrijven hun materieelbeheerproces stroomlijnen en optimaliseren. Het biedt een geïntegreerde en gestandaardiseerde aanpak om materieel te plannen, te bestellen, te volgen en te beheren gedurende alle fasen van het bouwproject.

  • Logistics: Inzicht in het gebruik en de exploitatie van het materieel
  • Logistics App: 24/7 live en accurate stockvoorraad
  • Requirements App: Interne bestellingen
  • Inspections App: Ingave interne keuringen van individueel materieel
Vrijblijvend adviesOntdek meer

De traditionele manier

Loop je ook tegen deze valkuilen?

De huidige valkuilen

Als bouwprofessional zijn er verschillende valkuilen voor kwalitatief materieelbeheer waar je in het huidige klimaat mee te maken kunt krijgen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze uitdagingen om ze effectief te kunnen aanpakken en de efficiëntie van je projecten te verbeteren.

Onvolledige gegevensregistratie

Als de registratie van het gebruik van bouwmaterieel niet nauwkeurig gebeurt, kunnen er gaten ontstaan in de gegevens. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een compleet en accuraat beeld te krijgen van de bezettingsgraad en het rendement van het materieel.

Verwaarlozing van overheadkosten

Het rendement op materieel kan worden beschouwd als een overheadkost en soms kunnen bouwbedrijven de neiging hebben om zich te richten op directe projectkosten en de indirecte kosten over het hoofd te zien. Het negeren van overheadkosten kan leiden tot vertekende cijfers met betrekking tot de bezettingsgraad. Door de juiste registratie heb je onmiddellijk een goed beeld.

Onvoldoende aanpak voor stilstand

Terwijl stilstand van materieel kan worden gezien als kostenefficiënter dan transportkosten voor het terughalen ervan, is het belangrijk om een evenwicht te vinden. Te veel stilstand kan de projectplanning verstoren en de bezettingsgraad verminderen, wat op de lange termijn kosten met zich meebrengt.

Gebrek aan proactief onderhoud

Het ontbreken van een goed onderhoudsplan kan leiden tot onverwachte uitval en stilstand van materieel. Het niet opvolgen van een regelmatig onderhoudsschema kan de bezettingsgraad negatief beïnvloeden en reparatiekosten verhogen.

Beperkt inzicht in beschikbaarheid

Als er geen duidelijk overzicht is van de beschikbaarheid van bouwmaterieel, kan het moeilijk zijn om te plannen welk materieel wanneer nodig is. Dit kan leiden tot inefficiënties in het toewijzen van resources en het verlagen van de bezettingsgraad.

Onverwachte uitval

Als bouwmaterieel niet regelmatig wordt onderhouden en geïnspecteerd, kan het onverwacht uitvallen op cruciale momenten, wat projectvertragingen en extra kosten met zich meebrengt.

Ontdek de ervaring van Sodemat Eiffage

Ontdek hoe Sodemat Eiffage een efficiënte goederenstroom heeft weten te realiseren dankzij de Logistics App. Met 24/7 live en accurate stockvoorraad heeft Sodemat Eiffage de controle over hun materieelbeheer naar een nieuw niveau getild. In deze testimonial delen ze hun succesverhaal en laten ze zien hoe deze geavanceerde app hen heeft geholpen om real-time inzicht te krijgen in hun voorraad, verspilling te minimaliseren en de logistieke processen naadloos te laten verlopen.

Ontdek de review

Een overzicht over je goederen

Accuraat, efficiënt en duurzaam.

Logistics

Logistics App

Requirements App

Inspections App

Krijg grip op je materieel

Ontdek de mogelijkheden

Algemeen overzicht met Logistics.

Vereenvoudig de goederenstroom

Met Logistics krijg je volledige controle over de logistieke keten. Zowel inkomende goederen als levering naar de werf vind je in één platform. Maak je gebruik van de Logistics App? Dan worden alle gegevens gesynchroniseerd met Logistics.

Opvolging materieel en voorraad

Bestel tijdig bulkvoorraad en registreer hoeveel je nodig hebt per artikel.

Beheer (interne) bestellingen

Krijg een volledig overzicht van het materieel en zorg voor een efficiënte goederenstroom naar de werf. Combineer Logistics met Requirements App voor een mobiele aanpak.

Informatie onderhoud

Ontdek alle informatie omtrent het onderhoud van machinepark en het materieel.

Duidelijke productinformatie

Registreer eenvoudig mutaties.

Inzicht over depots heen (multi-depot)

Krijg een goed inzicht in de voorraad per depot en het gebruikte materieel per werf. Lees artikels in en weet perfect wat er bijbesteld moet worden.

Traceerbaarheid en kwaliteitscontrole

Logistics maakt het mogelijk om materialen te volgen vanaf de leverancier tot aan de bouwplaats. Hierdoor kun je de herkomst en de kwaliteit van materialen nauwkeurig controleren en voldoen aan regelgeving en normen.

24/7 inzicht met Logistics App.

Het magazijn in je broekzak

Logistics App is speciaal ontworpen om bouwbedrijven te helpen bij het stroomlijnen van hun logistieke processen, het beheren van voorraad en het optimaliseren van de materieelstroom. Met real-time inzicht in de voorraad en de mogelijkheid om 24/7 de stockvoorraad te volgen, biedt de Logistics App een ongeëvenaarde controle en efficiëntie.

Scannen

Krijg je een bestelling binnen of wil je gewoon meer informatie over een product? Scan het product door middel van de barcode. Met een tik verschijnt er een scherm waardoor je het label van het artikel kunt scannen.

24/7 stockmonitoring

De gebruiksvriendelijke navigatie maakt het mogelijk om de stockproducten in een sneltempo te vinden. Bestel producten zonder Logistics te raadplegen.

Efficiënte communicatie tussen magazijn en werfleider

Logistics App biedt een gestroomlijnde communicatie tussen het magazijn en de werfleider. Hierdoor kunnen materialen en benodigdheden op tijd worden geleverd, waardoor vertragingen worden voorkomen en de bouwplanning soepel verloopt.

Bewaar een stockartikel met een artikelfiche

Beheer voorraadartikelen en koppel aan gedetailleerde artikelfiches. Dit zorgt voor een nauwkeurige en georganiseerde opslag van informatie over de voorraad.

Raadplegen van de beschikbare goederen en materieelstukken

Raadpleeg snel en gemakkelijk alle beschikbare goederen en materieelstukken zoals technische fiches, handleidingen en keuringsverslagen. Dit maakt het gemakkelijker om belangrijke informatie te vinden en te gebruiken tijdens het bouwproces.

Mobiele toegang en flexibiliteit

Doordat de app beschikbaar is op smartphones en tablets, kunnen medewerkers en beheerders bestellingen plaatsen, bijhouden en goedkeuren, ongeacht hun locatie. Dit biedt meer flexibiliteit en maakt het mogelijk om bestellingen te beheren terwijl men onderweg is.

Van de werf tot het magazijn met Requirements App.

Geef interne bestellingen door

In de dynamische wereld van bouw- en constructiebedrijven speelt een naadloze coördinatie tussen de werf en het magazijn een cruciale rol in het waarborgen van soepele operationele processen. De Requirements App is specifiek ontworpen om de uitdagingen aan te pakken die gepaard gaan met het beheer van interne bestellingen tussen de bouwlocatie en het magazijn. Deze app vormt de digitale ruggengraat van een gestroomlijnde aanpak om materialen, gereedschappen en materieel efficiënt te verplaatsen naar waar ze nodig zijn, op het moment dat ze nodig zijn.

Snelle en eenvoudige bestelprocessen

Met de Requirements App kunnen medewerkers snel en gemakkelijk interne bestellingen plaatsen via hun smartphone of tablet. Dit vermindert de administratieve lasten en bespaart tijd, waardoor het bestelproces efficiënter wordt.

Real-time inzicht in bestellingen

De app biedt real-time updates over de status van bestellingen, waardoor zowel de aanvrager als het beheer direct op de hoogte zijn van de voortgang. Dit bevordert transparantie en helpt vertragingen te voorkomen.

Nauwkeurig voorraadbeheer

De Requirements App houdt de voorraadniveaus bij en geeft inzicht in de beschikbaarheid van materialen en benodigdheden. Dit helpt bij het verminderen van onnodige bestellingen en voorkomt tekorten, wat verspilling minimaliseert en de efficiëntie van het voorraadbeheer verbetert.

Goedkeuringsprocessen vereenvoudigen

Keur bestellingen digitaal goed waardoor het hele goedkeuringsproces efficiënter en sneller verloopt. Dit voorkomt vertragingen bij het verkrijgen van goedkeuringen en zorgt voor een gestroomlijnde workflow.

Mobiele toegang en flexibiliteit

Doordat de app beschikbaar is op smartphones en tablets, kunnen medewerkers en beheerders bestellingen plaatsen, bijhouden en goedkeuren, ongeacht hun locatie. Dit biedt meer flexibiliteit en maakt het mogelijk om bestellingen te beheren terwijl men onderweg is.

Goedgekeurd met Inspections App.

Krijg een overzicht van interne keuringen

De veiligheid en betrouwbaarheid van bouwprojecten zijn sterk afhankelijk van goed onderhouden en veilig materieel. De Inspections App is gericht op het stroomlijnen en optimaliseren van interne keuringsprocessen voor bouwapparatuur en -materieel. Met deze app kunnen bouwbedrijven grondige inspecties uitvoeren, potentiële problemen identificeren en tijdig onderhoud plannen om de levensduur van materieel te verlengen en ongeplande uitval te minimaliseren.

Efficiënte inspectieprocessen

De app stroomlijnt het inspectieproces en biedt een gestandaardiseerde aanpak voor het vastleggen van gegevens. Hierdoor kunnen magazijnmedewerkers efficiënter werken en inspecties sneller afronden.

Real-time inzicht en rapportage

De Inspections App biedt real-time inzicht in de gekeurde materialen, waardoor betrokken partijen onmiddellijk op de hoogte zijn. Hierdoor kunnen eventuele problemen of gebreken direct worden aangepakt.

Nauwkeurige en consistente gegevens

Door het gebruik van de app worden inspectiegegevens nauwkeurig vastgelegd en gestandaardiseerd. Dit vermindert de kans op menselijke fouten en zorgt voor consistente gegevensregistratie.

Foto- en documentatie-ondersteuning

Met de Inspections App kunnen magazijnmedewerkers foto’s toevoegen aan inspectierapporten en documenten zoals handleidingen, technische specificaties, enz. bijvoegen. Dit biedt een visuele ondersteuning en gedetailleerde documentatie van de inspecties.

Betere naleving van normen en voorschriften

Door het gestandaardiseerde inspectieproces en de nauwkeurige vastlegging van gegevens, helpt de Inspections App bedrijven om te voldoen aan relevante normen, voorschriften en kwaliteitscontrole-eisen.

Mobiele toegang en flexibiliteit

Doordat de app beschikbaar is op smartphones en tablets, kunnen medewerkers en beheerders bestellingen plaatsen, bijhouden en goedkeuren, ongeacht hun locatie. Dit biedt meer flexibiliteit en maakt het mogelijk om bestellingen te beheren terwijl men onderweg is.

Een compleet ecosysteem.

Verlies geen tijd aan het zoeken van informatie. Alle
werkinstrumenten heb je in handbereik, in één platform.

Bekijk onze integraties

Meer weten?

Maak kennis met onze module tijdens een demo.
We tonen het je graag!

Vraag jouw demo aan